KUIH SIPUT KELANTAN
Bahan-bahan:
½ kg tepung gandum
1 biji telur
½ pkt jintan manis (tumbuk halus)
½ pkt jintan putih (tumbuk halus)
½ pkt jintan hitam
Marjerin secukup rasa
Sedikit daun bawang, saun sup, saun kari (dipotong halus)
1 bj kelapa (ambil pati)
bawang goreng, garam , serbuk kunyit
Cara.
Pukul telur sehingga kembang. Masukkan kesemua jintan. Add tepung & uli. Then masukkan marjerin, daun bawang, daun kari, daun sup, bawang goreng, serbuk kunyit dan garam.
Kemudian uli di atas acuan bagi membentuk siput.
TomYAm CAmpur
Bahan-BahanNya :
50 gm udang basah - dibuang kulit
50 gm sotong - potong ikut suka
100 gm isi ayam - dipotong dadu
1 biji buah tomato - potong ikut suka
3 batang serai - di titik
4 biji cili padi - di ketuk
1 biji bawang besar - di hiris bulat
2 ulas bawang putih - diketuk
1 - 2 biji limau nipis
2 - 3 helai daun limau purut
1 camb kicap sotong ( kicap cair Thailand)
sedikit bunga kobis dan carrot - potong ikut suka
daun sup & daun bawang
1/2 camb sos tomato siam - optional
garam, gula dan ajinomoto secukupnya.
4-5 cawan air
sedikit bunga kobis dan carrot - potong ikut suka
daun sup & daun bawang
1/2 camb sos tomato siam - optional
garam, gula dan ajinomoto secukupnya.
4-5 cawan air
Cara-Caranya ::
Didihkan lebih kurang 4 cawan air di dalam periuk. Bila air mendidih, masukkan serai, bawang putih dan daun limau purut. Kemudian masukkan ayam, udang dan sotong. Apabila ia mendidih, masukkan pula bawang besar, garam, gula, ajinomoto, sayur-sayuran, cili padi, sos tomato, kicap siam dan buah
tomato. Ingat proses memasaknya mesti cepat. maksud saya api dapur mesti besar untuk memastikan tomyam anda lebih enak.
Dan akhir sekali, angkat dan taburkan dengan daun sup dan daun bawang.
Didihkan lebih kurang 4 cawan air di dalam periuk. Bila air mendidih, masukkan serai, bawang putih dan daun limau purut. Kemudian masukkan ayam, udang dan sotong. Apabila ia mendidih, masukkan pula bawang besar, garam, gula, ajinomoto, sayur-sayuran, cili padi, sos tomato, kicap siam dan buah
tomato. Ingat proses memasaknya mesti cepat. maksud saya api dapur mesti besar untuk memastikan tomyam anda lebih enak.
Dan akhir sekali, angkat dan taburkan dengan daun sup dan daun bawang.
Mee GoreNg BasaH
BAhaN:
bawang besar
bawang putih
cili giling
ayam/sotong/daging
kicap manis
bawang putih
cili giling
ayam/sotong/daging
kicap manis
sos cili
sos tiram
kicap pekat
sawi,taugeh,tomato
telur
sos tiram
kicap pekat
sawi,taugeh,tomato
telur
CArA:
mula2 panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih yang telah digiling dan cili giling kemudian masukkan sos cili,sos tiram,kicap pekat,kicap manis kemudian masukkan ayam/daging/sotong masukkan sedikit air kemudian biarkan bahan2 tadi sehingga masak.kemudian masukkan secubit gula dan masukkan mee serta sayur-sayuran supaya tidak layu sayur itu masukkan utk kali terakhir. kacau hingga sebati dan pecahkan telur jangan gaul sekali biar telur masak sedikit kemudian sedia untuk dihidangkan
1 comment:
wah...dh jadi tukang masak ye...
Post a Comment