SaINg3

MARI PAKAT FOLOW

1 KLIKAN ANDA...PERTUNANGAN SAYA MAKIN HAMPIR

klik jika berani

1BLOGGER 1MALAYSIA

21.4.11

sekali bertemu, akhirnya diijabkabul

salam, inilah yang dipanggil jodoh, jodoh yang mana ALLAH sahaja yang tahu siapa jodoh kita,




sekali bertemu, sekali bertentang mata, akhirnya hatinya berdetik, inilah isteri aku, ibu kepada anak-anak aku, menantu kedua orang tuaku, semoga kehadiran beliau mampu menjadikan hidup aku lebih bermakna

Hafifi Athram




tahniah kepada kawan aku ni hafifi athram dan isterinya, semoga mampun melaksanakan tugas masing-masing yang sebaik mungkin, alhamdullillah,,,,selamat juga akhirnya

tak luper jugak kepada aku dan geng2 kikiki

KUASA ALLAH

salam,,,apa khabar semua??saya berharap semoga ALLAH merahmati semua umat islam di dunia ini, sesungguhnya hanya Dialah yang berkuasa di dunia ini

aku ucapapkan takziah kepada kakak aku ni my sis dan juga kawan aku ni muhasabah iman yang terpaksa menerima hakikat kehilangan anak yang masih dalam kandungan,
:,:,: sesungguhnya ALLAH maha berkuasa dan maha mengetahui:,:,: 

bukan senang untuk terima hakikat ini, sebelum ini semua kelengkapan baby sudah dibeli, sudah disediakan bilik untuk baby, sudah memikirkan nama yang sesuai untuk baby,, tapi itulah,,,

,:,:,:,: Kita hanya merancang TUHAN yang menentukan segalanya,;,;,;

semoga rezeki mu akan ada lagi, 

BERPADA-PADALAH

Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

 Begitulah juga .........  Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....  

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu.... Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....  Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

 Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.  Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....  

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.  

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL....

13.4.11

KENTANG MASAK PEDAS

assalamualaiku...mesti korang pikir..aku ni giler ke ape2 time nak exam gini sempat lagi nak snap masak bende ni...

biarlah..dah aku suka...hehhehe...

btw nilah hasil kerja aku dari kul 1o hingga 11 pagi hari ni..

bahan2 dia

bahan kisar
bawang putih 
bawang merah
cili kering
halia

bahan lain
kentang
garam
gula



STEP 1
buang kulit kentang terlebih dahulu sebab kalau xbuang maybe korang akan jadi manusia pelik yang makan dengan kulit-kulitnya sekali.

*nota: korang perasan kat tepi dia tu ada nota aku...ha...sambil2 aku masak sempat jugak la aku intai nota nak exam tu*


STEP 2
lepas dah buang kulit...korang potong kentang tu ikut style KFc ke style hip hop ke..asalkan jangan xpotong sudah...

*gaya yang aku gunakan ialah gaya michael jackson*



STEP 3
ha...lepas dah potong ikut kesukaan tadik, kita rendamkan ia dalam air kejap supaya getah, anasir2 jahat kat dalam tu keluar dan juga xnak kentang jadik hitam.

*nota: jangan rendam ngan softlan taw tak)



STEP 4
lepas tu rebus kentang tu dalam masa 5 atau 10 minit. untuk pastikan kentang tu benar2 empuk, ambil sudu ke apae2 ke jolok la...kalau dah empuk angkat dan toskan. 

*penggunaan rice cooker digalakkan untuk pelajar sebab kat hostel ni dilarang sama sekali memasak. tapi..ada aku kesah??aku guna je bende alah ni...hahhha*




STEP 5
ok..tadi kita dah toskan ubi ni..so sekrang ni kita akan goreng ia supaya ia lebih rangup bila dimakan, dan juga masa kita nak gaul ngan cili nantu ia tidak penyek..

*nota: gorengnya sehingga nampak kekuningan dan rasa la satu to make sure ia benar2 rangup*
kalau dah siap goreng tadi, angkat dan biarkan seketika di tempat lain.


STEP 6
ok..ni step yang paling sabar sikit..korang ambik bahan kisar tadi (cili kering+bawang putih+bawang merah+halia)  dan tumiskannya sehingga naik bau...bau tymis la...

masa ni memerlukan kepandaian korang untuk masukkan garam+gula dan sebagainya untuk menyedapkan lagi makanan ni.

lepas dah naik bau..ambik kentang yang diketepikan dan gaul sekali dalam periuk tadik. 

*sekali lagi penggunaan rice cooker dibenarkan*






TADA!!!!!
SEKARANG SEMUANYA SUDAH SIAP..

inilah hasil kerja saya untuk melepaskan tekanan study untuk exam ..

sekian...

10.4.11

AAAAAARGHHHH!!!!!1

salam...buat masa ini aku tengah menjerit dalam hati...(bukan menangis..)....tension..geram pun ada...

kenapa geram???

1) exam...orang lain bile da dapat tips sumer suka...senang nak jawab..aku pula...dah dapat tips makin serabut..tapi alhamdullillah..boleh jugak membantu..at least aku kena read untuk skop yang lebih small sikit..tapi tips yang dibagi tu..perghhhh...memang kena banyak study la...kene buat keje 4 kali..baru paham...kalau tak..memang stakat read je..pahamnya tidak.....

2) praktikum......ini lagi satu masalah..dulu praktikum sem 8..sekarang bile time aku plak..tup2...praktikum sem 7 pula...thats mean aku kena datang lagi la sem depan yer...sabor je....untung2...(kito bakor je)...lepas tu aku plak memandai find tmpat jauh sape suruh...kat rawang ada ni..aku g kalut pilih kat RAub...nasiblah.dah ramai gheng kelantan buat kat situ..aku follow jer...

3) tesis..yang ni aku paling stress...orang ngah bz nak study untuk exam...ada plak nak suh buat proposol tesis..ini bermakna aku kena read buku yang berkaitan dengan tesis la.. tajuk tesis lintang pukang lagi..

AAAARGGGGGGHHHHHHHHHHHHHHHHHH@@!!!!!

tapi...aku tahu..aku harus sabar...aku harus tabah..kenapa orang lain boleh aku xboleh pulak?? bila time gini..aku teringatkan family kat kmpung...espsially mom n dad aku...dioranglah pengubat stress aku..

pesanan bonda padaku...
" jangan asyik pikir pasal jodoh aje...sebab ALLAH telah menetapkan yang terbaik. Pikirlah tentang masa depan...yang tidak mungkin akan datang bergolek jika kita tidak berusaha"

pesanan ayahandaku..
"tiada harta yang ayah n ma boleh bagi pada anak-anak semua, hanya dengan ilmu sahaja ayah dapat berikan. jangan hiraukan apa kata manusia lain, sebab yang berkata-kata itu belum tentu lagi berjaya".

 I WILL TRY MY BEST......

6.4.11

DOAKAN SAYA YER

ok...sekarang semua tips exam suda dapat...so aku nak berehat seketika kepada mindaku untuk menghadapi exam yang akan semakin menjelang tiba...minggu deoan....aku doakan semoga diriku beroleh kejayaan.. 

kawan-kawanku yang tersayang..sila doakan saya juga yer....amin...

"YA ALLAH...berkatilah ilmu yang aku perolehi.kurniakanku fikiran yang sihat, yang mampu memilikinya seumur hidupku. sesungguhnya Engkaulah yang maha Mengasihani..amin." 

JOM TERJAH EPISOD 1




YEA...inilah dia episod yang penuh dengan debaran. 

JOM TERJAH
adalah satu program yang memerlukan saya dengan kuasa seorang perempuan untuk menerjah mana-mana lelaki dan saya akan tunjukkan secara live apakah yang terkandung dalam begnya, dan dibawah ini akan diperlihatkan mangsa yang pertama iaitu

en. JIDIH MULUYU..



5.4.11

KEDAI MAMAK TAMAK?

Salam...

hari ni adalah hari yang paling indah sebab ada kelas satu jer...tapi satu kelas pun 3 jam...mau jem otak gue ni...huahauahuahaua..

ok...sekrang ni nak story pasal kedai mamak. punyerlah tamak diorang ni...aku ni selalu aje terkena..sekali bende ni berlaku ok lagila...aku bleh tahan..nak REPORT kesian plak kat mamak2 ni...keje la..kan xpasal2 ilang keje plak.  tapi ini dah kes berat ni...xkan tiga kali bende yang sama berlaku kot...xtahan aku...


ada ke patut aku mintak nasik goreng pattaya satu bungkus je...lepas tu balik2 tgok ada dua bungkus...ishhh..kenapa bagi lebih ni???orang kalau nak bagi lebih bagi la lagi.....

ish2...xsuker la gini...tapi kalau dah rezki aku ok jer...hope2 esok dapat tiga la...hehhhehehe

4.4.11

poco-poco

adakah tarian poco-poco ni haram di malaysia?kenapa ianya haram?kenapa ianya tidak disedari dari dahulu lagi??

Tarian poco-poco, salah satu tarian yang popular , telah dilarang bagi negeri Perak. Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria menggambarkan tarian  poco-poco sebagai haram bagi umat Islam mengikut fatwa yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Fatwa Perak.Tapi sekarang, bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidinbmenganggap itu baik-baik saja untuk melakukan tari poco-poco jika untuk alasan kesihatan.

nak tahu tentang tarian poco-poco ini?ini adalah langkah-langkahnya.


Sambil menghadap depan:

- Berjalan ke kanan, langkah kanan, kiri, kanan 


- Ulangi ke kiri; langkah kiri, kanan, kiri dan kaki bersama-sama
- Langkah maju dengan satu kaki ....



ha...senang je kan langkah ini.  kesemua langkah ini memerlukan kita menari ke empat arah . Tetapi beberapa orang berfikir bahawa langkah-langkah ini seolah-olah berbentuk salib, dan oleh kerana itu tarian poco-poco dikaitkan dengan agama Kristianuntuk pengetahuan semua kebanyakan orang berfikir bahawa tarian ini  berasal dari Sulawesi sekitar 20 tahun yang lalu. Pada waktu itu ada sebuah lagu pop populardisebut "Poco-poco", dan gerakan menari  yang diciptakan itu untuk menemani lagu pop.

Tapi perkataan poco-poco ini berasal dari negara Jamaica. Ada banyak kata-kata dari Jamaica yang berkaitan dengan "poco" dalam bahasa Bahasa Inggeris dan ia berkaitan dengan "roh leluhur"Menurut laporan akhbar, maka Mufti Perak Tan Sri HarussaniZakaria mengatakan bahawa tarian poco-poco dianggap haram kerana mengandungi unsur-unsur Kristian dan menyembah jiwa.


REAKSI DARI KERAJAAN


Datuk Dr Mashitah Ibrahim, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri mengatakan bahawa tarian poco-poco adalah bentuk latihan, dan tidak harus dilarang secara nasional. Datuk DrMashitah Ibrahim berkata: "Tarian ini berbeza dari satu tempat ke tempat lain. Bahkan lagu berbeza. Ini mungkin telah menjadi masalah di Perak, tetapi di negara-negara lain, tari ini dianggap seperti bentuk lain dari latihan. "

Datuk Dr Mashitah Ibrahim menambah: "Setakat ini, keputusanmasih harus dikukuhkan dan belum diambil kesan. Ketika itu mulai berlaku, maka hanya akan di Perak sebagai keputusan itu bukan keputusan kolektif dari mufti kebangsaan. "

Tapi bagaimana dengan kaitan yang berimplikasi pada Kristian dan menyembahjiwa  dalam tari poco-poco? Datuk Dr MashitahIbrahim berkata: "Setakat ini, tidak ada aduan yang mengatakanbahawa tarian dikaitkan dengan unsur-unsur yang bertentangandengan ajaran agama Islam. Jadi, kalau tidak ada yang mengeluh,tidak ada alasan bagi kita untuk mempelajarinya. "


Reaksi Dari Ahli politik

Khairy Jamaluddin, Pemuda Barisan Nasional  menggambarkan  fatwa melarang poco-poco sebagai kes keutamaan salah.Dia mengatakan bahawa maksud di balik tarian perlu dipertimbangkan.

Khalid Samad, ahli biro PAS pusat politik berkata: "Orang-orangpada dasarnya melakukannya untuk latihan tanpa maksud agamadi baliknya." Ia menyebut fatwa "konyol" dan "benar-benar tidakboleh diterima."

Reaksi Dari Dr Mohd Asri Zainul Abidin
Bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata: "Mungkin Harussani punya alasan sendiri peribadi. Namun sehubungan dengan Fatwa  JawatankuasaPerak, Mufti Perak dan kerajaanPerak, saya ingin menawarkan pemandangan saya di sini. Inikerana saya takut bahawa prinsip-prinsip asas Islam akandisalahfahami oleh yang lain (non-Muslim). "

Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata: "Fatwa-fatwa untuk tarian,latihan, permainan dan sejenisnya, harus luas, tidak sempit, danharus mencari untuk melihat bahawa Islam menyediakan faedah.Terutama apabila kami hidup dalam masyarakat dengan pelbagai cabaran. "

Jadi apa pandangan Dr Mohd Asri Zainul Abidin di taripoco-poco? Dia berkata: "Semua bentuk sukan, tarian, makanan,hiasan boleh digunakan atau dilakukan kecuali jika ada bukti jelas bahawa itu harus dilarang di bawah Islam. Inilah sebabnya mengapa Nabi Muhammad tidak melarang banyak kegiatan dibudaya Arab yang memberikan manfaat kepada individu baiksecara langsung atau tidak langsung, termasuk menyanyi, menari dan bermain drum selama upacara perkahwinan. "

Lebih khusus, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata: "Menurut pendapat saya, tari poco-poco adalah suatu kemestian, kecuali jika seseorang melakukan itu untuk tujuan menyebarkan sebuah keyakinan yang salah dalam hal iman. Jika hanya untuk alasan kesihatan atau hanya tarian biasa yang tidak berkaitan dengan sebarang kepercayaan palsu atau dicampur dengan perbuatan tidak bermoral seperti pengambilan alkohol, seks bebas dan sejenisnya, maka itu dibenarkan mengikut undang-undang Islam dan tidak harus dilarang. Jika ada unsur-unsur negatif, makadilakukan sebagai Nabi tidak dan meninggalkan elemen-elemen buruk dan hanya meninggalkan yang baik. "

Untuk Ban Atau Tidak?

Sepertinya kerajaan Perak akan  melarang tarian poco-poco.  Mentri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir telah bersetuju untuk mematuhi fatwa tersebut dan meminta semua orang untuk menghormati keputusan. Namun Dr Mohd Asri ZainulAbidin berkata: "Dengan hormat penuh kepada Mufti Perak danPerak Fatwa Jawatankuasa, saya ingin mengungkapkan pandangan yang berbeza:. Bahawa tarian poco-poco yang tidakdilakukan untuk menyebarkan keyakinan palsu, harus didorong"


klik kalau berani

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kite nak tunang..leh tlg support x??

My PoWEr RANgERS

My Blog List