SaINg3

MARI PAKAT FOLOW

1 KLIKAN ANDA...PERTUNANGAN SAYA MAKIN HAMPIR

klik jika berani

1BLOGGER 1MALAYSIA

13.4.11

KENTANG MASAK PEDAS

assalamualaiku...mesti korang pikir..aku ni giler ke ape2 time nak exam gini sempat lagi nak snap masak bende ni...

biarlah..dah aku suka...hehhehe...

btw nilah hasil kerja aku dari kul 1o hingga 11 pagi hari ni..

bahan2 dia

bahan kisar
bawang putih 
bawang merah
cili kering
halia

bahan lain
kentang
garam
gula



STEP 1
buang kulit kentang terlebih dahulu sebab kalau xbuang maybe korang akan jadi manusia pelik yang makan dengan kulit-kulitnya sekali.

*nota: korang perasan kat tepi dia tu ada nota aku...ha...sambil2 aku masak sempat jugak la aku intai nota nak exam tu*


STEP 2
lepas dah buang kulit...korang potong kentang tu ikut style KFc ke style hip hop ke..asalkan jangan xpotong sudah...

*gaya yang aku gunakan ialah gaya michael jackson*



STEP 3
ha...lepas dah potong ikut kesukaan tadik, kita rendamkan ia dalam air kejap supaya getah, anasir2 jahat kat dalam tu keluar dan juga xnak kentang jadik hitam.

*nota: jangan rendam ngan softlan taw tak)



STEP 4
lepas tu rebus kentang tu dalam masa 5 atau 10 minit. untuk pastikan kentang tu benar2 empuk, ambil sudu ke apae2 ke jolok la...kalau dah empuk angkat dan toskan. 

*penggunaan rice cooker digalakkan untuk pelajar sebab kat hostel ni dilarang sama sekali memasak. tapi..ada aku kesah??aku guna je bende alah ni...hahhha*




STEP 5
ok..tadi kita dah toskan ubi ni..so sekrang ni kita akan goreng ia supaya ia lebih rangup bila dimakan, dan juga masa kita nak gaul ngan cili nantu ia tidak penyek..

*nota: gorengnya sehingga nampak kekuningan dan rasa la satu to make sure ia benar2 rangup*
kalau dah siap goreng tadi, angkat dan biarkan seketika di tempat lain.


STEP 6
ok..ni step yang paling sabar sikit..korang ambik bahan kisar tadi (cili kering+bawang putih+bawang merah+halia)  dan tumiskannya sehingga naik bau...bau tymis la...

masa ni memerlukan kepandaian korang untuk masukkan garam+gula dan sebagainya untuk menyedapkan lagi makanan ni.

lepas dah naik bau..ambik kentang yang diketepikan dan gaul sekali dalam periuk tadik. 

*sekali lagi penggunaan rice cooker dibenarkan*






TADA!!!!!
SEKARANG SEMUANYA SUDAH SIAP..

inilah hasil kerja saya untuk melepaskan tekanan study untuk exam ..

sekian...

5 comments:

~LaDaYaNa~ said...

napok po sedak jah...mtk cket...huhu..=D

Rahimah Ramlan said...

wahhh..beshnya ^ ^


teringat zaman study dulu..huhu

ATikah Mustapa said...

eda:mana bleh..dia kena ada sistem barter...meh megi sardin kaktku...

ATikah Mustapa said...

rahimah:hehhee...kalau bez jom datang sini..

MAT said...

pnah dgr x org ckp klu nk cpt igt nota yg kita bc, rbus nota tu pas2 mnum air rbusan die. am rs la kan, u mst dh tmasuk nota dlm msakan u & tmakan nota2 2 skali. sbb 2 u pndai sgt2

klik kalau berani

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kite nak tunang..leh tlg support x??

My PoWEr RANgERS

My Blog List