SaINg3

MARI PAKAT FOLOW

1 KLIKAN ANDA...PERTUNANGAN SAYA MAKIN HAMPIR

klik jika berani

1BLOGGER 1MALAYSIA

10.2.11

RAHSIA DAUN MENGKUDU

lalallalala....gelak ketwa senang hati..

hehhe..ingat lagu ni ingatlah pada story kanak2 dulu...keluarga yokies....yeehaa...saya amat menyukainya..lawa....


apa yang aku duk bebel ni hah??

saje je...sebenarnya..sebenarnya DRAGON BALL ADA 7 BIJI SEMUANYA...dush2.mnyampah aku read ur n3...membebel ntah hape2...

sebenarnya di sini,,aku nak mengsharekan this info dengan kalian sumer pasal daun  mengkudu..(ala yang like budu tu)

benda alah ni ada Sebatian antioksida yang dikenal pasti itu yang dikatakan dapat kurangkan risiko penyakit korang yang ada penyakit kronik seperti kanser, penyakit berkaitan jantung, diabetes dan penuaan. kalau ada yang makan benda ni...dia tak tua la...dia lambat tua... Justeru pengambilan antioksida dalam diet dapat mengurangkan risiko berkenaan


Penghasilan sebatian berkenaan, menurut Azizah 
adalah melalui beberapa proses bermula dengan pengumpulan daun-daun mengkudu yang sesuai, pembersihan dan pengeringan menggunakan pengering rambut ketuhar pada suhu kira-kira 40 darjah Celsius sebelum dijadikan bahan serbuk dan dibungkus.


Projek yang dimulakan pada tahun 2005 dan dijangka selesai pada tahun 2014 itu kini sedang melalui fasa pra pengkomersialan. Selepas dipatenkan, Azizah dan kumpulannya kini sedang dalam proses menarik minat pelabur terutama syarikat-syarikat yang berminat dengan produk tersebut.
“Ketika ini kami menyasarkan pasaran Malaysia tetapi ia masih dalam perancangan dan penyusunan. Penyelidik UPM lain yang terbabit ialah Mohd. Sabri Pak Dek, Profesor Azizah Osman dan Dr. Masturah Markom,” katanya.

sekian sahaja untuk kali ini...dalam segmen kesihatan kita akan berjumpa lagi..

kesabaran datangnya dari kesihatan diri anda...

6 comments:

ammboi.blogspot said...

macam-macam ada kat malaysia kan..
kita jer tak pandai menilai..

Lawak Laki Bini : Isteri Yang Dingin (Nikah SX)

ATikah Mustapa said...

amboi...tahu xpe...setiap penyakit pasti pasti ada penwarnya sendiri kan??

si para para said...

kita sepatutnya berbangga dengan produk tempatan...
kadang kadang kita patut buang ego untuk sanjung produk luar.walaupun prodak tu berkesan...
tapi ambik sikit rasa percaya kita untuk menggunakan produk sendiri..
eh dan merapu ni..hehe

pasal mengkudu ni dah lama orang kita guna...cuma tak di komerselkan sangat..bila dah jual, mesti ada yang akan beli..betul tak..


jadi kena la sokong muzik tempatan..ahh lari topik pulak.

NurSya said...

fakta yg bagus..!! tpkn kte rse nk trgelak bace entry ni.hahahhahha..keep it up!! <3

ATikah Mustapa said...

si para-para:tahu xpe...orang zaman dulu sihat2 sbb dia guna produk tempatan ni la...kita plak guna ubat pelbagi...tapi smbuhnya tida,

muzik tempatan kita jugak kena sokong....wahaaaa....

ATikah Mustapa said...

nursya:heheh...awak yg read nak tergelak...saya plak nak tergelak masa dapat info ni...lawak tapi benar

klik kalau berani

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kite nak tunang..leh tlg support x??

My PoWEr RANgERS

My Blog List