SaINg3

MARI PAKAT FOLOW

1 KLIKAN ANDA...PERTUNANGAN SAYA MAKIN HAMPIR

klik jika berani

1BLOGGER 1MALAYSIA

22.3.11

KUIH cEK MEK MOLEK



salam...hari ni juga rasa terpanggil nak kongsi buat cek mek molek kelantan mari..best kuih ni...dengan air gula kat dalam tu...gigit2...perghhhh....memang best *mentekedarah pagi2 *morning ni..bende alah ni aku nak kata pro tu xderla..tapi kalau stakat nak jual tu bolehlah..sbb mak aku pun buat kuih..so every mrning aku akan turut serta dalam menguli dan juga menggoreng bende alah ni....how to buat bende ni??asyik bebel je tahu...ini kaedahnya..

Chkmlk1a
Bahan-bahan mak kiah ni iaialh

*ubi keledek dalam 4 @ 5 biji
*dua cwan gandum atau ikut kesesuaian
*gula biasa.

*ambil 4 atau 5 biji keledek (buang kulitnya dan potong kecil-kecil supaya senang dia nak empuk tu senang).takpayah guna gunting baju la...guna pisau jer..

*lepas tu korang rebus ubi tu...biar empuk...pastikan air tu boleh membuatkan ubi tu tenggelam. 
*dalam masa 15@20 minit, korang angkat bende tu dan buang air dalam periuk itu, korang jolok la ngan sudu ke garpu ke untuk pastikan ubi tu betul2 dah empuk.

*bila dah siap...korang ada botol budu atau kicap tak kat umah??korang ambik botol tu dan pastikan botol tu kosong dan korang tumbuk ubi tu biar hancur dan hancus..make sure ia betul2 lumat sebab takut ada masalah nak menggoreng nanti.tumbuk sampai lumat. tumbuk masa panas-panas lagi ok

*bila dah siap korang tumbuk ubi tu..ambik tepung tadi,,korang campurkan dengan ubi tadi.masukkan semua tepung yang dua cawan tadi. korang uli sampai sebati ek...jangan lupa..

*last sekali korang kena buat uli hingga jadi doh. Bulatkan doh kecil2 menjadi bebola. Kemudian doh tadi dileperkan dgn tangan,kalau melekat taburkan sedikit gandum ditangan ataupun minyak masak, kemudian letakkan sedikit gula di tengah dan bentukkan menjadi bujur. Setelah itu bolehlah digorengkan didalam kuali yang berisi minyak yang panas


ha...nnt.i bila dah masak korang makan panas-panas...perghhhhh...melatop beb..

*:.:.:.motif:kurangkan gula dalam makanan, tambahkan manis dalam senyuman;.:.:*

11 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

ooo..cek mek molek namenye..maera tak tau pun name kuih nie...haritu gi mkn kt umah kak ipar, maera panggil kuih montel..haha~ ntah ape2..

syufaa said...

hoho..cek mek molek ea? comel je name kuih ni..tau mkn je! :P

IJAT360 said...

siyes..x pernah tau ade kueh cam ni..he2..selalu makan karipap je

ATikah Mustapa said...

khumaerra:yeke tak tahu ni>>kalau kat luar ada tak kuih gini??apa nama dia ek??

ATikah Mustapa said...

syufa: hehhehe..yela...len kali nak makan kena survey dulu nama dia...kan?hehhehe....best ala kuih ni

ATikah Mustapa said...

ijat: aik??tipu ek xpenah makan??xkan xpenah makan kot??

Gimi said...

lama da tak mkn ni...terasa gula dia..
nyum..nyum

Scya LollitA said...

wahhh , ni kueh feveret cik scya taw x ! nyum nyummm mmg cdap :DDDDDD

Scya LollitA said...

wahhh , ni kueh feveret cik scya taw x ! nyum nyummm mmg cdap :DDDDDD

ATikah Mustapa said...

Gimi:wa...gitu ek???kalau gitu kena blaja la buat kue ni..senang laki nak makan t

ATikah Mustapa said...

sha::taw ni feweret sha..sbb tu tikah buatkan..hehhe

klik kalau berani

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kite nak tunang..leh tlg support x??

My PoWEr RANgERS

My Blog List