SaINg3

MARI PAKAT FOLOW

1 KLIKAN ANDA...PERTUNANGAN SAYA MAKIN HAMPIR

klik jika berani

1BLOGGER 1MALAYSIA

29.3.11

LEMPUK DURIAN



salam...

so untuk hari ni..sedang asyik mengread buku ni...kononla..esok ada kuiz baru nak kalut..tetibe aje mata aku yg layu dan lawa ni (ahaks),.mengantuk bangat...so aku ambik kputusna nak rehat jap..sambil rehat aku layan blog ni jap...

oh ya.petang tadi aku ngan rumate makan durian..so tetobe sahaja nak share resepi ni...iaitu.

LEMPUK DURIAN..

korang penah makan x???senang je nak buatnya...

ni ways dia..

bahan-bahan diperlukan..

isi durian..
sesuaka hati korang la nak letak banyak mana
yang penting nak lebih senang korang kupas ke apa eh ...korang asingkan isi dengan biji durian..nnti tercekik plak korang...

bahan yang kedua pula..

gula..
make sure boleh sebati dengan durian tadi,


kaedah nak buatnya ialah:

i) Satukan isi durian dan gula dalam kuali. 

ii) Jerang atas dapur dengan api sederhana hingga mendidih dan gulanya hancur. Kacau tanpa henti hingga bertukar warna perang serta bergolek dan tidak melekat di kuali. 

iii) Alihkan ke dalam upih yang digelungkan dan diikat di bahagian atasnya bagi tujuan disimpan. Boleh juga disimpan dalam bekas bertutup, sejukkan dahulu baru ditutup dan simpan ditempat kering atau dalam peti sejuk.

so...daripada korang beli kat luar yg harge dia look like nak cekik darah kita,..baik korang balaja buat bende alah ni..boleh simpan lama...tapi nak buat bende ni kena sabar bnyak2 sbb nak kacau bende ni ambik masa yang lam.a//


dan hasilnya ialah...

lempok durian yang sedap...

perghhhhhhhhhh....
so...slamat mentry this at ur home ok..

4 comments:

ct N honey said...

makan dgn roti mmg best...

ATikah Mustapa said...

honey:yup...ngan roti+air tea panas2

z@i said...

aaaaaaaaaaaaa..........
sedak nyooooo....


kecur air liur

ATikah Mustapa said...

z@i: yup...sedap la...bukan stakat air liur je taw...air ketuban pun bleh pecah...kakakak

klik kalau berani

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

kite nak tunang..leh tlg support x??

My PoWEr RANgERS

My Blog List